Napelemes fejlesztés a Honvédelmi Minisztérium megbízásából

Napelemes fejlesztés a Honvédelmi Minisztérium megbízásából

Vannak könnyű esetek, mikor a megbízónk egy cég vagy egy magánszemély; olyankor rendszerint minden gördülékenyen és gyorsan működik, hiszen egy-két személy dönt, fogad el és intézkedik.

Ráadásul a helyszín is könnyen megközelíthető, bármikor oda tudunk menni felmérni és ellenőrizni, ha szükséges.

Vannak azonban ennél jóval összetettebb kihívások is, például az a projekt, amit a Honvédelmi Minisztérium számára terveztünk.

Mivel itt egy több szempontból is igen különleges ügyfélről van szó, mindenképpen érdemesnek találtuk összefoglalni, mi mindent volt szerencsénk megtapasztalni, illetve milyen különleges megoldásokkal tudtuk végül sikerre vinni a fejlesztést.

Különleges megbízás

A Honvédség számára kellett 3 helyszínre is napelemes rendszereket terveznünk, bár ez önmagában még nem hangzik olyannyira különlegesnek.

A Build Green kivitelező céggel karöltve a fővárosban, Győrött, illetve Balatonkenesén készültek a rendszerek, minden szinten együttműködve megbízóinkkal.

Azonban amik a munka pikantériáját adták, azok egyrészt a különösen szigorú ellenőrzés és beléptetés, illetve a kommunikáció sebessége voltak.

Természetesen ez érthető valamilyen szinten, hiszen mégiscsak egy ország hadseregéről van szó, itt nem lehet félvállról venni a dolgokat.

Ám a többlépcsős engedélyezés és elfogadás, amin minden egyes kérelemnek és elkészült tervnek át kellett mennie, valóban próbára tette néha a kitartásunkat.

Végeredményben azonban kijelenthetjük, hogy a Honvédség mindenben segítőkésznek és együttműködőnek bizonyult, így a fejlesztések rendben elkészülhettek.

Egy igazán szokatlan megoldás

Egy igazán szokatlan megoldás

Ami mindenképpen kiemelendő a három helyszín közül, az a balatonkenesei, ugyanis itt egy kevéssé megszokott megoldást kellett alkalmaznunk.

Egy 150 kW-os napelemes rendszer már önmagában sem átlagos, ám ami még egyet csavart a történeten, az az volt, hogy 4 különböző, egymástól távol eső épületre kellett megterveznünk.

Mindezt úgy, hogy a „szétdarabolt” rendszer képes legyen egységként működni!

Mivel kábeles összeköttetésről szó sem lehetett, így rádiófrekvenciás jeladókkal jöhetett létre a kapcsolat, ami szokatlan ugyan, de tökéletesen működőképesnek bizonyult.

További érdekesség még, hogy a megtervezett rendszerek szigetüzeműek, ám nem a hagyományos módon.

Kifelé egyáltalán nem továbbíthatták a megtermelt energiát, akkumulátorpark viszont nem épült hozzájuk, így a napelemek csak belső használatra termelnek, és annyi hasznosul ebből, amennyit a központok éppen felhasználnak.

Ezt a feladványt is megoldottuk, az Önét is meg fogjuk!

Annak ellenére, hogy a Honvédelmi Minisztérium projektje hosszadalmas és kihívásokkal teli volt, mi élveztük az együttműködést.

Ráadásul a vezetőség minden elkészült tervet az utolsó betűig és vonalig ellenőrzött, így itt abszolút nem volt helye semmiféle pontatlanságnak.

Végeredményben pedig a Honvédség olyannyira elégedett volt, hogy mostanra már egy új beruházáson tárgyalunk velük!

Ha tehát Ön is azt szeretné, hogy a napelemes rendszere hasonló odaadással és precizitással legyen megtervezve, mindenképpen forduljon hozzánk!

Legyen akár vállalkozó, intézményvezető vagy magánszemély, mi mindenképpen szaktudásunk legjavát adjuk Önnek, beruházása sikerességének érdekében!

Keressen minket bátran elérhetőségeinken, és megtárgyaljuk a részleteket!

Kapcsolatfelvétel

Az Adatvédelmi tájékoztató ITT tölthető le.